TIETOA UUTELASTA

Helsingin kaupunki osti Uutelan ulkoilualueeksi vuonna 1953. Vuosaaresta tuli vasta 1.1.1966 aikalaiskartan perusteella pääkaupungin itäisin kolkka, kun se liitettiin Helsinkiin Helsingin maalaiskunnasta. Ulkoilualue nimettiin vuonna 1967 Uutelaksi Nybonds-tilan mukaan.

 

Uutelan alueella on ollut asutusta jo 1600-luvulla. Rannoille rakennettiin useita arvohuviloita kuten Selim A. Lindqvistin suunnittelema Villa Meriharju ja arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen suunnittelema Villa Vuosanta 1800-luvun lopulla. Villa Meriharjun ja Villa Vuosannan puutarhoilla on merkittävä puutarhahistoriallinen arvo.

 

Skatan tila keskellä Uutelaa on kruununtila 1700-luvulta. Tilan omisti valtio, mutta se periytyi sukupolvelta toiselle. Käyttäjä maksoi tilastaan veroa. Skatan perintötila liitettiin Vuosaaren kartanoon 1800-luvun lopussa. Nykyinen päärakennus on 1800-luvulta. Muusta vanhasta rakennuskannasta on jäljellä kivinavetta, hirsiaitta ja kaksi vajaa.

 

Viaporin merilinnoitusta vahvistettiin 1860-luvulta alkaen ottamalla lähes kaikki Helsingin edustan isot saaret sotilaskäyttöön. Ensimmäisen maailmansodan aikaan linnoitteita rakennettiin paljon lisää. Skatanniemen keskellä on venäläisten vuonna 1917 rakennuttama tykkibunkkeri. Linnoitus on ainoa mantereella sijaitseva meririntaman tukikohta.

 

Tykkipatterin piti puolustaa Helsinkiä itäsuunnasta mereltä tulevaa hyökkäystä vastaan. Neljää tykkiä ei kuitenkaan koskaan ehditty asentaa paikoilleen vaan ne jäivät rannalle makaamaan. Patterin keskiosa on purettu pois tonteille kulkevan tien alta, muuten rakennelma on melko hyvin säilynyt.

Tietoa Uutelasta muualla

Rakkaus luontoon

 

Katso ympärillesi levittäytyvää satumaista havumetsää. Hengitä syvään metsän raikkaan pihkaista tuoksua. Laita korvasi kiinni puunrunkoon. Kuuletko tikan rytmikkään koputuksen?

 

Etäältä kuuluu loiske, kun meren aallokko nuolee sileää rantakalliota. Kosketa kallion pintaa. Tunnetko sen voiman ja pehmeyden kätesi alla?

 

Palaa takaisin metsän sydämeen. Nouse korkealle kalliolle mustikanvarpujen ja kalliomänniköiden saattelemana. Kuuletko oksan risahduksen, siipien kohahduksen tai jalkojesi juuressa pikkueläinten kuhinaa?

Uutela - Vuosaaren kaupunginosasivusto

Lausunnot ja kannanotot (koko Vuosaaren alue)

Uutelaa koskevat Helsingin kaupungin päätökset

Uutela - Itä-Helsingin laajin ja monipuolisin ulkoilualue